SANSIBAR
Elutempo sellel saarel on aeglane. Sansibaril toimub
elutegevus stiilis „pole pole“ – ehk suahiili
keeles aeglaselt. Tegevus Sansibaril ei näi alati omavat sügavat mõtet, ei
pruugi toimida või võib olla aeganõudev. Oluline on osata seda rahulikku kaost
nautida ning võtta eeskuju sellest minnalaskvast tempost. Teie smuuti
serveerimine võib võtta 45 minutit, kuid tulemus on hõrk ja ootamist väärt.
Lazuli, pisike kuid suurepärane restoran saare pealinnas Stone Townis („Kivist
Linn“) on selliseks kogemuseks sobiv koht.Avastage omaenda seiklus. Sansibarile on tekkinud rida Ida-Aafrika kõike luksuslikumaid kuurorte, mis moodustavad karjuva kontrasti muidu nii vaikse ja majandusraskustega võitleva saarega (keskmine sansibarlase teenistus on 1 USA dollar päevas). Kui soovite pageda koos teiste Lääne inimestega rannamõnusid nautima, suunduge Nungwist ja Kendwast põhja poole – sealt leiate samasuguseid „kõike katvaid“ puhkusepakette ja rannadiskosid nagu kustahes mujal sooja kliimaga paikades üle maailma. Kui soovite, et teie saarekogemus oleks veidi erilisem ja rohkem kohaliku koloriidiga, katsetage vaiksemate linnadega nagu Bwejuu või Jambiani, kus saate maitsta saareparadiisi hüvesid ühendatuna külaelu rütmiga.
Sansibaril on kaks vihmaperioodi aastas pikemate ja lühemate sadudega. Pärast lõõskavat ja tõeliselt higist Ida-Aafrika suve kestab Sansibari pikk vihmaperiood umbkaudu märtsist maini. Kui olete arvestanud rannapuhkusega, pole reisi tellimine selleks perioodiks kuigi hea mõte; saari võivad tabada üsnagi hirmuäratavad mussoonid, mis võivad teid sõna otses mõttes rünnata keset rannamõjusid. Lühemaajalised vihmad on sagedased enamasti novembris-detsembris, kuid need poole kaugeltki nii intensiivsed – tegemist on vaid lühiajaliste valinguliste sajuhoogudega, mis kaovad kiiresti ja sinine taevas on tagasi.
Maitske maailma! Sansibar on aastasadade jooksul olnud okupeeritud paljude erinevate riikide poolt ning saare pikk ja traagiline ajalugu on loonud Aafrika ühe põnevaima kohaliku köögi. Tegemist on originaalse sünteestoiduga, milleks on hõrgud kombinatsioonid India, Araabia, Hiina, Portugali ja Aafrika toiduvalmistamistraditsioonidest, kus kõikjale on lisatud ohtralt vürtse (mida tuntakse ju nüüdisajal tegelikult Spice Islands vürtside nime all – nelk, kaneel, must pipar ja muskaatpähklid, mis on kõik pärit originaalallikatest). Proovige Aafrika ugali’t, India chapatti’t, Swahili karrit ning sööge nii palju värskeid mereande, kui on vähegi inimvõimete piires. Avastage saare spetsiaalroad nagu octopus curry ja urojo ning kurkumil ja kookospähklil põhinev supp krõbedate friteeritud ja vürtsitatud kartulitega, mille leemes tundub sisalduvat saare kogu ajalugu. Kui tahate proovida kasutada samu retsepte kodus, suunduge Darajani Bazaarile – turule, kus kohalikud sooritavad oma toidusisseoste – kuid püüdke jõuda sinna piisavalt varajasel kellaajal, enne kuumalaine pealetungi.
Munakollased on tegelikult valget, mitte kollast värvi. Kogu Sansibaril – ja paljudes paikades Tansaania mandriosas – on hommikusöögivalikuteks munavalge või munavalge. Seda isegi juhul, kui roog sisaldab munakollast. Midagi pole tegelikult valesti – lihtsalt munakollane pole kunagi päriselt „päikesekollane“. Maitse ei ole sugugi teistsugune, lihtsalt sealseid kanu toidetakse viljateradega, mis panevad neid munema ühevärvilisi mune. Sorgo, mida Tansaania kanad söövad, sisaldab vähem pigmenti kui kollane mais, millega toidetakse kanu mujal maailmas.
Usaldage oma tervet mõistust. Sansibaril tohib õigetes kohtades alkoholi tarbida ja rannariideid kanda. Pidage siiski meeles, et on kohad ja ajad, kus kumbki pole sobilik. Kindlasti tuleks vältida nappi riietust ja joobes jorisemist Stone Townis. Stone Townis on vaid üksikud kohalikud baarid, alkoholi võite tarbida turistidele mõeldud restoranides, uhketes linna- või rannahotellides. Mõelge siiski sellele, et ka seal on teid teenindav kelner tõenäoliselt karsklane – seega andke talle andeks, kui tal veinipudeli avamine kõige graatsilisemalt välja ei kuku. Stone Townis on vaid mõned üksikud alkoholi müüvad kauplused, nii et on mõistlik oma varustus kotti pista ja mitte tänavatel džinnipudeliga vehkida.
Võtke endale aega teejoomiseks. Joomiskultuur ei seostu ainult katuste ja rannabaaridega. Kohalik teejoomise traditsioon on suurepärane viis kohata inimesi, kes on tõepoolest saarte põliselanikud, mitte läbirändajad. Proovige ära tangawizi chai (ingveritee), lisades sellele võimaluse korral vaniljet. Haarates tee äärest tassitäie kuuma ja vürtsikat teed, saate suurepärase võimaluse inimeste jälgimiseks. Enamik teekioskid või -kärud alustavad serveerimist peale päikeseloojangut. Kui olete Stone Townis, küsige teed lähima Babu Chai juurde ja teile näidatakse kohe kätte õige suund.
Te ei leia saartel lõvisid, elevante ega kaelkirjakuid. Tansaania on tuntud hingematvate safarite poolest, kuid see ei ole Serengeti: metsik loodus on põhiliselt veealune. Kui jõuate saartele, otsige üles mõni arvukatest keskustest, mis pakuvad sukeldumiskursusi ning loomulikult India ookeani veealuse elu ja korallide vaatlemist. Hoiatuseks olgu siiski lisatud, et ülepüük ja puudulik keskkonnakaitse on kahjustanud paljusid Sansibari kauneimaid riffe. Kõige paremad snorgeldamisvõimalused on ilmselt Chumbe Islandil, mis on looduskaitse all olev merepark umbes 10-minutilise autosõidu ja 45-minutilise paadisõidu kaugusel Stone Townist. Ühepäevareis sinna on oluliselt kallim kui tänaval pakutavad odavad paketid, kuid see raha läheb parima teeninduse pakkumiseks kohalike elanike poolt ning Sansibari habraste ökosüsteemide taastamiseks. (Rääkimata kõige uskumatumast lõunasöögist ning parimatest snorgeldamisvõimalustest Ida-Aafrikas).
Tehke õhtusi jalutuskäike. Stone Town võib äsjasaabunu jaoks öösiti veidi tontlik paista – häguselt valgustatud kitsad tänavad ja pimedad alleed ei pruugi tunduda just kõige kutsuvama valikuna sihituks ringijalutamiseks. Ärge siiski laske end heidutada esmasel kõhedustundel ja reisijuhtide manitsustel, et pimeduse saabudes tuleks olla ettevaatlik ja jääda pärast päikeseloojangut hotellituppa. Tegelikult õhtuti Stone Town lausa pulbitseb elust – lapsed mängivad õues, paarid jalutavad ringi ning inimesed pidutsevad. Ööturuks muutunud keskpark – Forodhani Gardens – on tulvil kohalikke ja turiste, kes kogunevad paari tosinasse värsket söögipoolist pakkuvasse varjualusesse. Ärge pöörake tähelepanu vardasse aetud karpidele – need on seal olnud võib-olla kogu päeva – vaid panustage India vürtsidega grillitud kanale ja värske suhkruroomahlaga maitsestatud Sansibari pitsale.